Champions League

Champions League-pokalen

Champions League är idag en oerhört viktig turnering både för storlagen och för de mindre klubbarna. Givetvis är prestigen stor, och för lag som Manchester City eller PSG kan avancemang från gruppspelet avgöra om en tränare får sitta kvar eller inte. Tack vare de enorma avtal som UEFA har med olika betal-TV-kanaler är det oerhörda pengasummor i omlopp som klubbarna kan få del av. Bara genom att ta sig till gruppspelet kan klubbens ägare räkna med 12 miljoner euro – viktiga pengar för topplagen, men en enorm möjlighet för lag från mindre länder som Norge, Slovakien eller Sverige. Och förutom den fina bucklan kan det segrande finallaget hämta hem minst 50 miljoner euro – eller en halv Gareth Bale.

Champions League är en riktig pärla för flera industrier. Varje tisdag och onsdag när matcherna spelas får spelbolagen en stark tillströmning av kunder. Samma gäller även för pubar och restauranger som visar fotboll. Mediebolag skördar enorma vinster på TV-reklam under matcherna. Framför allt är det en fantastisk fotbollsfest som pågår i flera månader och som ger oss som älskar fotboll många upplevelser.

Historia

Fotbollen förenar människor i hela Europa år efter år. UEFA Champions League och Europa League är två paneuropeiska årliga turneringar som är de absolut största i sitt slag. När Engelska Fotbollsförbundet (FA) grundades 1871 var Europa allt annat än enat. Möjligheter till internationella turneringar var ytterst begränsade. 1897 startades Challenge Cup med landslagen från Donaumonarkin (Österrike-Ungern). Trots att Challenge Cup alltid nämns som föregångare till dagens Champions League, är det en sanning med modifikation då alla lag i turneringen ingick i ett och samma kejsardöme.

Multimiljönären Sir Thomas Lipton – mannen bakom teföretaget Lipton som idag ägs av giganten Unilever – var den som sponsrade den första riktigt internationella fotbollsturneringen mellan lag i Europa. Hans turnering ägde rum i norra Italien mellan 1909 och 1911. Lagen som slogs om trofén kom från England, Tyskland, Italien och Schweiz.

Första världskriget mellan 1914 och 1918 förändrade hela Europa. Inga större försök gjordes för att upprätta en internationell turnering fram till 1927. Då startades Mitropacupen med lag från Italien, Jugoslavien, Tjeckien, Österrike, Ungern, Schweiz och Rumänien. Turneringen pågick varje år fram till 1940 då ett nytt världskrig bröt ut. Det blev sedan en paus på femton år tills Europa på nytt blev redo för en gemensam klubbturnering.

För exakt sextio år sedan (1955) spelades den första årgången av världens numera mest prestigefyllda klubblagsturnering. Den fick namnet Europacupen för mästarlag, eller i folkmun “Mästarcupen”. Det året deltog 16 lag – samtliga mästare i sitt respektive land.

Genom avsaknaden av krig och ett enat Europa blev turneringen blivit en enorm succé. Idag är den mer känd som UEFA Champions League. Namnbytet skedde 2003, vilket var samma år som Olympique de Marseille vann sin första titel. Formatet har genomgått en del ändringar genom åren. Nu är det runt 80 lag som ställer upp i Champions League varje år om man räknar alla kvalomgångar. Det är fortfarande mästarna i de flesta stora fotbollsnationer som direktkvalificeras för turneringen. I en fotbollsnation som Sverige håller Allsvenskan enligt UEFA inte någon särskilt hög klass. Det betyder att mästarlaget från Sverige måste kvala till Champions  League. Vidare gäller att vissa av lagen, från ligor som viktas av högre internationell betydelse enligt UEFA, kan kvalificera sig genom att sluta på en fjärdeplats i sina respektive inhemska ligor.

Topplagen och rekord

Real Madrid har varit turneringens dominanter genom åren, och genom deciman i maj 2014 är man uppe i tio segrar. Listan av andra lag med flera segrar består också av idel ädel fotbollsadel: AC Milan, Bayern München, Liverpool, Barcelona, Ajax för att nämna några.

Under de senaste sex säsongerna har Champions League fullständigt dominerats av Real Madrid, Barcelona och Bayern München. Var och ett av dessa tre lag har nått semifinalen fem av sex gånger mellan 2009 och 2015. Det har lett till en del tidningsartiklar om ämnet. Journalister och vissa spelare menar att Champions League har blivit tråkig och felet beror på UEFA. (Källa: Aftonbladet) Detta är förstås en sanning med modifikation. För den bredare publiken är det inte alls tråkigt att de bästa lagen går vidare och slåss om bucklan. Om du till exempel såg finalen mellan Real och Atletico Madrid säsongen 2014/15 låter dessa påståenden nästan befängda.

De bästa lagen i Champions League genom åren – om man inkluderar Europacupen – är som följer:

  1. Real Madrid (45 säsonger, 382 matcher, 519 poäng)
  2. Bayern Munchen (31 säsonger, 297 matcher, 401 poäng)
  3. Barcelona (25 säsonger, 264 matcher, 369 poäng)

Topplistan inkluderar också Manchester United, Milan, Juventus, Benfica, Liverpool, Porto och Arsenal.

Även i topplistan för spelare återfinns många bekanta namn: i skrivande stund har Xavi och Iker Casillas spelat flest matcher genom åren – 148. Båda spelare är fortfarande aktiva och spelar en viktig roll i Barcelona (Xavi) respektive Real Madrid (Casillas).

I och med att fler lag är med i Champions League varje år spelas så klart fler matcher. Det gör att det blir enklare att komma upp i ett högre antal spelade matcher idag än för exempelvis 30 år sedan. Den som går ut som vinnare ur Xavi och Ikers fight lär dock behålla rekordpallen ett tag. Det finns inga aktiva fotbollsspelare som är i närheten för tillfället.

Precis som i la Liga är det Cristiano Ronaldo och Lionel Messi som tävlar mot varandra om vem som ska toppa tidernas skytteliga. Båda har hittills hunnit med att göra 75 mål. Precis som i fallet Xavi och Casillas spelar den ene i Barca och den andre i Real Madrid.

  1. Messi och Ronaldo – 75 mål
  2. Raul – 71 mål
  3. v.Nistelrooy – 56 mål

Skandaler

Fotbollen är en substitut för krig för somliga. Istället för att utöva fysiskt våld kanaliserar vi vår aggression genom att stötta våra favoritlag i turneringar som Champions League. Fotboll kan beskrivas som något så starkt som en religion för flera fans. I inhemska ligor är det derbyn som är tuffast. I Champions League är det snarare den internationella faktorn som spelar in. Politiken befinner sig i ständig förändring.

Det är en standardprocedur för UEFA att justera dragningen så att lag från länder som inte riktigt är vänner med varandra i rådande stund inte möter varandra. Det kan till exempel gälla lag som möts från förhållanden som Spanien – Gibraltar, Azerbadjan – Armenien eller Ryssland – Ukraina.

Champions League har haft turen att inte varit kantad av stora skandaler. När det är tal om tuffa matcher i Champions League, är det inte våld man tänker på. Då och då får vi läsa i medier om rasist-, domar- och läggmatchskandaler i Champions League. UEFA har de flesta gångerna agerat omdömesfullt kring de uttalanden som gjorts i samband med dessa skandaler. De har åtminstone sitt rykte väl i behåll eftersom turneringen fortfarande har kvar sin starka status och glans.

I många fall klagas det på dragningen som väckt intresset hos många för att den påståtts vara alldeles för orimlig under upprepade gånger. Den mest osannolika händelsen i ”matchdragningarnas historia” inträffade just i Champions League år 2012. UEFA är noga med att göra sina dragningar till stora events med live-sändning på hemsidan och med en del stjärnor i publiken. Inför varje dragning sker det en repetition där man gör en låtsasdragning. Den 20 december 2012 när åttondelsfinaler skulle lottas, blev det exakt samma par i den riktiga dragningen som i repetitionen dagen innan. Sannolikheten för att detta kan inträffa är.. minst sagt osannolikt låg.