Bundesliga

Bundesliga, publik

Begreppet ”The Big Five”, som så ofta används i melodifestivalsammanhang, talas det ofta om i fotbollsvärlden. England, Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland är de fem stora länderna med de bästa fotbollsligorna i världen. Tysklands högsta liga heter Bundesliga, eller ”Fußball-Bundesliga” då det finns flera Bundesligor (förbundsliga på tyska) i andra idrottsgrenar.

Premier League må vara störst i Europa och La Liga den med bäst spelare, men Bundesliga har också en hel del att skryta med. I skrivande stund är Bundesliga den ligan som har flest nuvarande världsmästare i sina lag. Bundesliga leder även den icke-officiella europeiska läktarligan. Åskådarsnittet ligger på otroliga 45 000 per match.

Vi i Sverige som gillar oddsspel håller stenkoll på Bayern München och vet att det i princip är det optimala laget tippa för den som gillar ”säkra” bets. Bland svenska fotbollsfans överlag är dock Bundesliga inte lika populär som Premier League och La Liga.

Det har gjorts en del försök genom åren att få oss i Sverige älska Bundesliga. SVT var först ut med att få oss att titta mer på Bundesliga. Tyska fotbollsmatcher visades i Tipsextra säsongen 1986/87. Tittarsuccén uteblev och kanalen valde att återgå till engelsk fotboll efter säsongens slut. För tio år sedan gjordes ett nytt försök av Kanal 5 som köpte rättigheterna till både Tipsextra och sändningarna av Bundesliga. Även det försöket misslyckades. Idag är det betalkanaler som Eurosport och Canal Digital som visar tysk fotboll i Sverige. Vi som inte har tillgång till dessa går därmed miste om en hel del välspelad fotboll.

Historia

Fotbollen i Tyskland ansågs länge vara en amatöridrott. Genom naziregimen under andra världskriget skapades sexton regionalligor – så kallade Gauligor – vilket ledde till en högre spelnivå över hela landet. För att höja moralen bland folk och krigare under världskriget valde regimen att fortsätta med ligaspel över hela landet. Förhållandena för klubbarna var naturligtvis svåra med spelare som krigade på fronten samtidigt som arenorna bombades. Det ledde så småningom till att ligorna splittrades i ytterligare småligor.

Efter andra världskriget splittrades landet i två delar – Östtyskland (DDR) och Västtyskland. I DDR startade DS-Oberligan redan 1949. I Västtyskland dröjde det hela arton år tills den första riktiga fotbollsmatchen i en nationell proffsliga. Den spelades i april 1963. De första fem säsongerna fick fem olika vinnare. Därefter följde Borussia Mönchengladbachs och Bayern Münchens totala dominans under 1970-talet med fem titlar vardera. Det sydtyska Bayern München fortsatte sedan dominera 1980-talet.

På 1990-talet inträffade det många tyska medborgare länge väntat på – Berlinmurens fall. Den tyska återföreningen mellan två tidigare riken innbar att två lag från DDR:s Oberliga – Dynamo Dresden och Hansa Rostock – fick plats en Bundesliga. Tyvärr höll inte övriga klubbar från Östtyskland samma standard. Nu – tjugofem år senare – kvarstår fortfarande problemet med fattiga klubbar från före detta Östtyskland. För närvarande är den överväldigande delen av Bundesligaklubbarna från landets västra delar.

Topplagen

FC Bayern München – eller ”Stern des Sudens” (Sydstjärnan) – är utan tvekan ligans bästa lag. Tillsammans med spanska Barcelona och Real Madrid är laget ett av de mest framgångsrika  inom europeisk storfotboll. Laget har vunnit Bundesliga hela 25 gånger. En rad världsstjärnor har spelat i Bayern München genom åren. Franz Beckenbauer, Lothar Matthäus, Oliver Kahn och Philip Lahm är några de största namnen. Lagets matchställ ändras från år till år, men den röda färgen som givit laget ett annat smeknamn – Die Roten (”de röda”) – finns alltid med på tröjorna.

Andra lag som ofta är med och slåss med Bayern München om topplaceringar i ligan inkluderar Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach (fem titlar vardera), Werder Bremen (fyra), Hamburger SV och Stuttgart (tre). Två andra storlag, som de flesta svenska tippare känner till, är Schalke 04 och Wolfsburg. Trots att Schalke aldrig lyft Bundesligapokalen, har laget synts en del ute i Europa och bland annat vunnit UEFA-Cupen 1997. ”Vargarna” från Wolfsburg har lyckats vinna Bundesliga säsongen 2008/09 och är för närvarande ett starkt topplag i årets upplaga av Bundesliga.

Bästa spelare genom tiderna

Anfallaren Gerd Müller håller fortfarande målrekordet med sina 365 mål under 1960- och 1970-talen för Bayern München. Det rekordet är svårslaget. Müllers målkoefficient ligger på 0,85 mål per match. Idag är det förmodligen bara Leo Messi och Christiano Ronaldo som har potentialen att göra mål oftare än så.

En annan profil som historiskt sett förknippats starkt med Bundesliga är Franz Beckenbauer. Han var en slitvarg som normalt spelade som en defensiv libero (spelfördelare). I den rollen gör man naturligtvis färre mål och omnämns därför i en lägre grad i media. Beckenbauer vände dock på trenden, blev en världsstjärna och populariserade spelsystemet med libero världen över. Idag är han en levande legend för sin klubb Bayern München som han även varit både tränare och klubbdirektör för.

Miroslav Klose är kanske inte ligans bästa anfallare genom tiderna, men ändå en som förtjänar en omnämning. Han höll en hög klass under sina tolv ligasäsonger i Kaiserslautern, Werder och Bayern München. Hans målsnitt har alltid legat på en bit under 0,5 mål per match, vilket många anser vara blygsamt för en ”målspottare”. Han innehar dock ett annat viktigt rekord. Klose är nämligen den spelare i världen som gjort flest mål genom tiderna i VM-slutspel.

Tränare

En av världens absoluta topptränare – spanjoren Josep ”Pep” Guardiola – bor numera i Tyskland och tränar Bayern München. Guardiola har hunnit vinna en hel del titlar med Barcelona innan han valde att flytta till Tyskland. Sedan han tog över laget sommaren 2013 har Bayern München vunnit Bundesliga säsongen 2013/14 och 2014/15. Det som saknas nu är en Champions League-titel.  Laget har hela fem spelare i UEFAs ”Årets Laguppställning” för 2013 och 2014: Neuer, Lahm, Alaba, Robben och Ribery. Pressen på att Guardiola vinner Champions League är stor.

En annan känd tränare i Bundesliga är Jürgen Klopp. Han anses ha bidragit en del till Borussia Dortmunds förvandling från ett mittenlag till en guldutmanare. Han skrev på för Borussia 2008 och på bara två år vände han vinden för klubben helt. Laget vann Bundesliga 2010/11 och 2011/12. Det gjorde att Bayern München under två säsonger på raken inte fick röra segerpokalen. Detta är exceptionellt eftersom det inte inträffat sedan 1996. I år har Klopp fått stor publicitet i tyska medier på grund av motsatta skäl. Borussia har nämligen haft en riktig mardrömssäsong. Dortmundlaget låg till och med sist i ligatabellen under säsongsupptakten. Det är ett katastrofalt resultat med tanke på att laget slutat tvåa 2013/14 och därmed spelat i årets Champions League. Det gick inget vidare i Champions League där de fick se sig slagna av italienska Juventus i åttondelsfinalen med det sammanlagda resultatet 1-5. Jürgen valde därför att avgå som tränare för Borussia Dortmund vid säsongens slut. I skrivande stund står det oklart om vad hans nästa uppdrag kommer att bli.

Ni har säkert hört talas om den internationellt erkända tyska tränaren Joachim ”Jogi” Löw. Han är heltidsanställd som tränare för Tysklands landslag och syns ofta på läktaren i Bundesliga. Löws största framgång är förstås Tysklands seger i VM 2014. Löw har tidigare tränat både Stuttgart och Karlsruhe i Bundesliga. Han håller alltid stenkoll på ligan då tyska landslagsspelare ofta spelar sin klubbmatcher hemmaplan i Tyskland. På samma sätt som italienska proffsspelare gärna stannar kvar i hemlandet, flyttar tyskar gärna inte till utlandet för att få mer betalt. Löw kommer fortsätta att träna Tyskland ett bra tag till. Säkerligen skulle han idag vara värd gigantiska lönekontrakt om han vore fri för klubbövergångar i Europa och övriga världen.