Bonusproblem för Cardiff

Nyheter

vincent-tanDet går inte speciellt bra för Cardiff i Premier League, och lagets kontroversielle ägare, den malaysiske affärsmannen Vincent Tan är i mer blåsväder än vanligt. Han har inte direkt tagits emot med öppen famn av brittisk media, och det kontroversiella beslutet att ändra lagets färg från rött till blått uppskattades knappast av Cardiff-fansen. Att han sedan sparkade lagets tränare Malky Mackay var inte heller det så värst populärt. Tan försvarar sig dock med att han har klubbens bästa i åtanke, och att om han inte köpt laget så skulle det ha gått i konkurs, eller i vart fall definitivt inte spelat i Premier League. Dessutom har han anklagat brittisk media för viss rasism, och det är sant att brittisk fotboll sällan varit speciellt välkomnande mot utsocknes.

Anklagas nu för regelbrott

Men allt sådant hör spelet till, och egentligen inte mycket att uppröras över. Värre är dock att han nu anklagas för att ha brutit mot Premier Leagues regler. Inför söndagens match bortamatch mot Tottenham ville ha sporra spelarna lite extra, och utlovade spelarna en bonus om laget lyckas undvika nedflyttning. Det rör sig inte heller om en liten bonus, utan den var på sammanlagt 3,7 miljoner pund, nästan 40 miljoner kronor. Premier League har strikta regler som säger att alla en spelares olika förmåner måste finnas med i deras kontrakt. Alla former av bonussystem måste också redovisas innan säsongsstart. Tan har nu dragit tillbaka sitt erbjudande, då han var omedveten om att det stred mot reglerna. Teoretiskt sett kan det hela leda till böter och avdragna poäng för Cardiff, men de flesta brittiska bedömare anser att det är osannolikt.

Att Tan på det sättet visar att han vill göra mesta möjliga för att undvika nedflyttning kan kanske få honom mer populär hos Cardiff-fansen. Erbjudandet visade sig dock inte ha någon omedelbar effekt, och Cardiff förlorade mot Tottenham med 1-0. Med tio matcher kvar att spela har man tre poäng upp till säker mark; dock med en eller två matcher fler spelade än lagen närmast över. Närmast på lördag möter man seriejumbon Fulham på hemmaplan, vilket bör vara en utmärkt chans att ta tre poäng, och på så sätt skaffa sig lite andrum, med eller utan bonuserbjudande.