Allsvenskan i fotboll

Allsvenskan, Malmö FF.

Fotbollsallsvenskan är nu inne på sin 91:a upplaga. Till skillnad från de flesta andra europeiska ligor, drar  den svenska fotbollsäsongen igång i början av april varje år (sedan 1959).

Att Allsvenskan startar på våren och avgörs i oktober beror mest på väderförhållanden som gör det svårare att spela från november till mars. Ligakalendern leder i sin tur till en rad svårigheter; framför allt på grund av att de svenska lag som har erövrat en plats i UEFA:s ligor tvingas vänta sex extra månader tills de får spela ute i Europa. En hel del förändringar i lagen sker under en sådan lång period och det är därför svårare att hitta matchformen när det väl är dags att möta utländskt motstånd. Champions League och Europa League spelas i november och december. Om svenska lag lyckas nå långt i dessa ligor, förlängs därför deras säsong avsevärt. Som det sett ut de senaste tio åren har detta inträffat ytterst sällan. Undantaget är förstås fjolåret då Malmö FF lyckades med bedriften att ta sig hela vägen fram till Champions Leagues slutspel.

Sexton lag är med i Allsvenskan varje år. Mästaren får en plats i Champions League-kvalet, medan silver- och bronsmedaljörer får en biljett till kvalet i Europa League. Åskådarsnittet ligger på ungefär 7-8 000 personer, vilket är ungefär samma nivå som fotbollsligor i Vitryssland, Norge och Slovakien. Genomsnittliga omsättningen för en klubb i Allsvenskan är ca 80 miljoner SEK per år. Detta motsvarar cirka 5% av omsättningen för en genosnittsklubb i Premier League.

Allsvenskans historia

Allsvenskan grundades några år efter första världskrigets slut, men egentligen började Svenska Mästerskapen (SM) i fotboll redan under 1800-talet. På den tiden spelade man inte på ligaformatet utan som en playoff-turnering. Örgryte IS var i särklass bäst under samtiden. De vann guldet hela tio gånger under de fjorton första turneringarna.

Allsvenskan startade med tolv lag och med precis samma upplägg som vi har idag; ett enkelt ligaupplägg där alla möter alla två gånger – hemma och borta. Gais, Göteborg, Helsingborg och Örgryte låg ständigt i toppen under 1920-talet. På 1930-talet var det lag som AIK, Elfsborg och IK Sleipner som slogs om medaljerna. Mellan 1945 och 1954 handlade det bara om två lag – Malmö FF och IFK Norrköping. Deras storhetstid tog slut 1955 då Djurgårdens IF blev mästare för första gången.

IF Elfsborg började sin resa mot framgång så sent som 1961. De debuterade i Allsvenskan efter att ha vunnit underdivisionen för att sedan vinna högsta ligan på en gång. Andra klubblag som har lyckats vinna mästerskapet genom åren är Östers IF, Åtvidabergs FF, Halmstads BK, Hammarby, Sleipner, AIK och Kalmar. I skrivande stund är det endast Öster, Sleipner och Åtvidaberg som inte är med i Allsvenskan längre.

1982 infördes SM-slutspelet i Allsvenskan. De åtta bästa lagen fick slåss om titeln i en utslagsturnering. Sedan 1993 spelas Allsvenskan precis som på gamla goda tider, dett vill säga som en ligatabell utan ett slutspel. Idag är det Malmö FF som med tre titlar under de fem senaste åren har en dominerande form.

Bästa Allsvenska fotbollslagen genom tiderna

Sex lag får anses vara störst inom svensk fotboll genom tiderna: Malmö FF, Göteborg, Norrköping, Örgryte, AIK och Djurgården. Malmö och Göteborg leder ligan med 18 SM-titlar vartdera. Resten av lagen ligger en bit efter med 11 till 12 titlar var. Vi väljer fokusera på Malmö och Göteborg då det är just dessa som har lyckats bäst både ute i Europa och hemma i Sverige. Inga andra svenska lag har lyckats nå längre än till kvartsfinal i UEFA:s klubbturneringar.

IFK Göteborg vinner Uefacupen 1982

Malmö FF – eller ”Di Blåe” som de även kallas av sina supporters – grundades 1910 och har vunnit den Allsvenska serien hela 21 gånger. Malmö FF spelar sina hemmamatcher på den nybyggda arenan ”Swedbank Stadion” och är det enda laget från Sverige som har lyckats nå finalen i Europacupen. Detta är alltså samma turnering som idag går under namnet Champions League. Finalen spelades mot Nottingham Forest i Munchen 1979. Det brittiska laget vann matchen med 1-0 efter en hård kamp och knep därmed guldtiteln. Malmö FF:s matchställ påminner något om Argentinas och Málaga CF:s under vissa säsonger då ränderna används i designen.

Ingvar Larsson, Bo Svahn, Martin Dahlin, Stefan Schwartz, Patrik Andersson och Zlatan Ibrahimovic är namnen på några stjärnor som genom åren bidragit till klubbens succé. I cupsammanhang är Malmö historiskt starkt. Klubben har vunnit Svenska cupen hela fjorton gånger, den senaste gången var säsongen 1988/89. Med tanke på hur bra laget spelat i Allsvenskan de fem senaste åren är det nog bara en tidsfråga innan en svensk cupseger står vid dörren.

IFK Göteborg – även kallade”IFK” (Idrottsföreningen Kamraterna) eller ”Änglarna” – har vunnit lika många SM-titlar som Malmö FF. Det var på 1980-talet som det gick det som allra bäst för IFK Göteborg. Laget vann då UEFA-cupen både 1982 och 1987. Dessutom nådde man semifinalen i Europacupen 1986, men fick se sig slagna av Barca. IFK har också blått och vitt som sina lagfärger. Den blåa färgen är dock något mörkare än Malmö FF:s. Lagets största spelare genom tiderna inkluderar Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson, Håkan Mild, Roland Nilsson och Thomas Ravelli. Trots att laget lyft SM-bucklan hela 18 gånger, har laget ”endast” sex cuptitlar (den senaste 2013).

Blåvitt spelar sedan 2009 – och efter många flyttar mellan Ulleviarenorna – på ”Nya Gamla Ullevi”.

Några fakta om Allsvenskan

Högsta publiksnittet någonsin: 13 369 (1959 – ett år efter VM, som arrangerades i Sverige)

Lägsta publiksnittet före VM: 2 891 (1924/25 – säsongen då Allsvenskan grundades)

Lägsta publiksnittet efter VM:  4 194 (1992 – året när Blåvitt flyttade tillbaka till Gamla Ullevi)

Vem leder den historiska poängligan?  Maratontabellen leds av Malmö FF, men Göteborg ligger inte långt efter (närmare sagt 21 poäng). Så här ser den fullständiga tabellen ut: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fotbollsallsvenskans_maratontabell

Sämsta klubben någonsin i Allsvenskan är Billingsfors IK som under sin enda säsong i serien lyckades skrapa ihop blygsamma tre poäng. IK City och Sandviken är inte mycket bättre med sina sju poäng var.

Flest gjorda mål i Allsvenskan har Göteborg gjort. Trots det att de ligger tvåa i Maratontabellen har de ändå skördat fler mål än Malmö FF. Malmö ligger faktiskt trea i den totala måltabellen – efter AIK.

AIK i har spelat flest oavgjorda matcher i Allsvenskan – hela 535. Dessutom har de varit med i Allsvenskan i hela 86 säsonger – fyra säsonger fler än tvåan IFK Göteborg.

Mesta målskytten i ligan heter Sven Johansson ochspelade för Elfsborg mellan 1926 och 1947. Johansson har gjort hela 252 mål. Sedan över 40 år har ingen fotbollsspelare lyckats ta sig in på Allsvenskans topp 10 över mesta målskyttar. Det krävs 140 mål för att slå ut Knut Kroon från plats 10 på listan. Endast två av dem som är med i topp 10 är fortfarande vid liv – Harry Bild och Bertil ”Bebben” Johansson.